Zo kan je een bedrijf kopen

Voor veel ondernemers is het kopen van een bedrijf een grote investering die maar 1 keer gemaakt kan worden. Ondernemers wachten bijvoorbeeld tot eigenaren hun bedrijf verkopen, om vervolgens proberen het bedrijf over te nemen. Maar zo eenvoudig is het niet om een bedrijf te kopen. Er zijn vaak meer ondernemers die hetzelfde bedrijf willen kopen, dus de concurrentie maakt het lastig. Daarom kan je hulp inschakelen van specialisten die weten hoe je makkelijk een bedrijf kan kopen. Zij helpen je met het gehele proces, vanaf de verkenning tot de overhandiging. Zo kan je je eigen wens als eigenaar van een bedrijf vervullen.

Soorten bedrijven

Allereerst is het natuurlijk handig om erover na te denken wat voor soort onderneming je wilt kopen. Bedrijven zijn er in verschillende soorten en maten te vinden en kunnen sterk verschillen in prijs. Als je op zoek bent naar een kleinschalig bedrijf, is de prijs om dit bedrijf te kopen meestal niet zo veel als een bedrijf met een gevestigde naam. Ook is het soort bedrijf belangrijk. Als je bijvoorbeeld een bouwbedrijf wilt kopen, moet je wel enig verstand hebben van hoe de bouw werkt en welke regels er gelden. Het is dus belangrijk dat je een bedrijf koopt waar je verstand van hebt.

Personeel inhuren

Voor het succesvol ondernemen van een bedrijf, is het belangrijk dat je bekwaam personeel in huis hebt. Het kan zijn dat je een bedrijf opkoopt die al personeel heeft en dat er slechts een wissel in eigenaar plaatsvindt. Maar meestal koop je een bedrijf die nog geen personeel heeft. In dit geval is het handig om een indicatie te maken van hoeveel werknemers je in dienst wil en waar zij zich allemaal in moeten kunnen specialiseren. Via enkele sollicitatieprocedures kan je vervolgens filteren welke potentiƫle werknemers er allemaal zijn voor jouw bedrijf. Uiteindelijk bepaal je wie je allemaal aanneemt, zodat je de gewenste arbeid voor je bedrijf hebt.

Redenen om een bedrijf te kopen

Een bedrijf kopen heeft meerdere redenen. Zo kan het bijvoorbeeld als een investering zijn om je vermogen in te stoppen. Als er bijvoorbeeld veel geld wordt verdiend in een bepaalde sector, kan je je daarin verdiepen om vervolgens een investering te doen door een bedrijf te kopen die in die sector actief is. Daarnaast kan je ook een bedrijf kopen omdat het een droom is om ooit een bedrijf te hebben. Misschien verveelt het wel om een werknemer te zijn en is het je ambitie om de werkgever te zijn. Tot slot kan het ook zo zijn dat je een bedrijf koopt omdat deze je concurrent is.

Kosten bedrijf

Voor het kopen van een bedrijf zijn er meer kosten dan alleen de aankoop van het bedrijf zelf. Zo moet je natuurlijk personeel inhuren die voor de inkomsten van je bedrijf zorgt. Ook kunnen er eventuele kosten verbonden zijn aan hulp of advies die je nodig hebt bij het zoeken naar een bedrijf die je wilt kopen. Verdere kosten zijn de vaste lasten, zoals de energierekening en belastingen die je moet betalen voor je bedrijf. Ook het onderhouden van je bedrijf brengt kosten met zich mee. Zo moet je bijvoorbeeld regelmatig je gebouw verzorgen, om het schoon te houden.

Plaats een reactie