Alles over de Bitcoin wallets

Alles over de Bitcoin wallets

Voordat je Bitcoins kan gaan kopen en verkopen, moet je eerst bedenken waar deze te bewaren. Je hebt hiervoor een wallet voor nodig, of portemonnee op zijn Nederlands. Verschillende soorten wallets bieden Bitcoin-eigenaren verschillende soorten opties voor beveiliging, opslag en toegang.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de bitcoins of munten niet in je spreekwoordelijke portemonnee worden opgeslagen. Je wallet bevat privé ontcijferings sleutels die je toegang verschaffen tot een publiek Bitcoin adres.

Deze digitale sleutels zijn nodig om transacties te ondertekenen. Mocht je deze sleutels kwijtraken, door wat voor reden dan ook, dan ben je de toegang tot de bitcoins voor altijd kwijt. De vijf belangrijkste BTC-wallets zijn desktop, mobiel, online, hardware en papier.

Alle soorten wallets uitgelegd

Een desktop wallet wordt geïnstalleerd op de computer van de gebruiker. Op die manier heb je volledige controle over de inhoud en een relatieve budget veiligheid. Er zijn dikke wallets, waarmee je netwerk blocks kan downloaden en hun authenticiteit en beveiliging kan beheren. Aan de andere kant hoef je voor dunne wallets geen blocks te downloaden. Dunne wallets zijn dan ook ideaal voor laptops en tablets.

Het belangrijkste voordeel van een mobiele wallet is dat je het geld altijd bij de hand hebt. Je kan dan heel handig goederen te betalen door QR-codes te scannen. Of nog makkelijker, door je smartphone langs de hands-free terminal te zwaaien.

Vaak kiest men voor een web wallet. Bitvavo is een favoriet in Nederland op dat gebied. In dit geval worden de sleutels opgeslagen op de server van de beheerder. Je hebt gemakkelijk toegang, maar je hebt minder controle. Bitvavo is favoriet door de bovengemiddelde beveiliging.

Voor de grootgebruiker zijn er ook hardware wallets. Dat zijn speciale draagbare apparaten die de privé sleutels bevatten. Met deze portemonnee houd je alle controle bij jezelf. De veiligste optie is om de QR codes met de sleutels simpelweg uit te printen. Dan weet je zeker dat ze niet gehackt kunnen worden en dat ze niet verloren kunnen – wel in een brandveilig kluis bewaren.

Plaats een reactie